Ключова адміністративна послуга: оновлення інформації про кінцевих беніфіціарних власників, як обов'язок чи право

Дата: 12.09.2021 09:06
Кількість переглядів: 288

У період з липня 2021 року юридичним особам необхідно оновити відомості в Єдиному державному реєстрі про кінцевих беніфіціарних власників.

 08 червня 2021 року за № 768/36390 Міністерством юстиції України зареєстровано наказ Міністерства фінансів України від 19 березня 2021 року № 163 «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності» (далі — Наказ про структуру власності).

 Наказ про структуру власності опубліковано у газеті «Урядовий кур’єр» 11 червня 2021 року та він набрав чинності через місяць із дня його офіційного опублікування, тобто з 11 липня 2021 року.

 З огляду на це, відповідно до частини четвертої Розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»,всі юридичні особи щодо яких в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі — Єдиний державний реєстр) мають міститися відомості про кінцевих бенефіціарних власників (далі — КБВ) та які зареєстровані до набрання чинності Наказом про структуру власності, з дня набрання чинності таким актом протягом трьох місяців мають подати державному реєстратору документи для оновлення в Єдиному державному реєстрі відомостей про КБВ.

 Таким чином, у період з липня 2021 року необхідно подати державному реєстратору (адміністратору) документи, передбачені законом, та здійснити оновлення в Єдиному державному реєстрі відомостей про КБВ.

 Для оновлення в Єдиному державному реєстрі відомостей про КБВ державному реєстратору (адміністратору) необхідно подати:

— заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) — форма 2 або заяву щодо державної реєстрації юридичної особи — громадського формування — форма 4;

— структуру власності за формою та змістом відповідно до Наказу про структуру власності;

— витяг, виписку чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи — нерезидента в країні її місце знаходження, — у разі коли засновником юридичної особи є юридична особа — нерезидент;

— нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юридичної особи, — для фізичної особи — нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, — для фізичної особи — резидента.

Із зразками складання схематичного зображення структури власності можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Міністерства фінансів України у рубриці «Фінансовий моніторинг» за посиланням:

https://mof.gov.ua/uk/samples_of_drawing_up_a_schematic_representation_of_the_ownership_structure-517.

 

 Відповідальність за не подання відомостей про КБВ юридичної особи регулюють положення Кодексу про адміністративні правопорушення України, а саме ст. 166-11:

 За приховування відомостей про КБВ, несвоєчасне чине повне подання документів державному реєстратору штраф – від 17 тис. грн. до 51 тис. грн. застосовуються до керівника  юридичної особи або уповноваженої особи.

Начальник відділу організації діяльності центрів надання адміністративних послуг управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації та організації діяльності центрів надання адміністративних послуг райдержадміністрації Сергій Соколов


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь