З 1 грудня 2021 зріс прожитковий мінімум: на які показники це вплинуло?

Дата: 14.12.2021 16:21
Кількість переглядів: 747

Фото без описуЗ 1 грудня 2021 зріс прожитковий мінімум: на які показники це вплинуло?

 

Зміна розмірів соціальних виплат.

 

Фонд соціального страхування України 1 грудня 2021 р. на Урядовому порталі оприлюднив наступну інформацію: «ФССУ: З 1 грудня в Україні зріс прожитковий мінімум та пов'язані з ним страхові виплати».

ФССУ повідомляє, що у зв'язку із плановим збільшенням розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб - з 2 379 гривень до 2 481 гривні відповідно зросла сума пов'язаних з ним одноразових допомог, які фінансуються ФССУ для потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також осіб, які мають право на виплати в разі втрати годувальника.

Так, для осіб, у яких право на страхові виплати від Фонду настало з 1 грудня цього року, розмір допомоги складе:

• потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві відповідно до ступеня втрати професійної працездатності (максимально 17 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, при 100% втрати працездатності) - 42 177 грн;

• сім'ї у разі смерті потерпілого (100 розмірів прожиткового мінімуму) - 248 100 грн;

• утриманцю у разі смерті потерпілого (20 розмірів прожиткового мінімуму) - 49 620 грн.

 

Зміна розмірів пенсійних виплат.

 

Так, за Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» прожитковий мінімум виступає орієнтиром при визначення як мінімальної, так і максимальної пенсій для різних категорій пенсіонерів. Так, зокрема, відповідно до ч. 2 ст. 7 вказаного закону пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

У частині 3 статті 27 вказаного закону закріплено, що максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

Статтею 28 зазначеного закону встановлено, що мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.

Тобто зміна розміру прожиткового мінімуму тягне за собою індексацію і перерахунок пенсій, про що окремо зазначено у статті 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Так, у частині 3 вказаної статті закріплено положення про те, що з 1 січня 2016 року у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, а також у разі збільшення розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік, підвищується розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28 цього Закону (крім пенсіонерів, які працюють...). Перерахунок пенсії проводиться з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму / мінімальної заробітної плати.

В якості прикладу збільшення розміру пенсії внаслідок збільшення розміру прожиткового мінімуму можна навести Роз'яснення Мінсоцполітики щодо підвищення пенсій з 1 грудня 2021 року, оприлюднені на Урядовому порталі. Так, за інформацією Мінсоцполітики збільшаться на 80 грн. пенсії для інших пенсіонерів, які мають страховий стаж меншої тривалості та одержують пенсію в мінімальному розмірі і не працюють. Також у грудні 2021 року середній розмір пенсії складе 3 980 грн., що на 546 грн. (або на 16%) більше порівняно з аналогічним періодом минулого року (3 434 грн.).

Максимальний розмір пенсії становитиме 19 340 грн., отже маємо зростання на 800 грн.

 

Збільшення розміру аліментів.

 

Як вказано вище, прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становитиме 2100 грн., а для дітей від 6 до 18 років - 2618 грн.

Відповідно до статті 182 Сімейного кодексу України мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Таким чином, для дітей віком до 6 років гарантований мінімальний розмір аліментів із 1 грудня 2021 року становитиме - 1050 грн., а для дітей віком від 6 до 18 років мінімальні виплати складатимуть - 1309 грн.

Важливо - відповідно до статті 183 Сімейного кодексу України максимальна сума аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів на одну дитину відповідного віку! Тобто для дітей віком до 6 років максимальний розмір аліментів із 1 грудня 2021 року становитиме 10 500 грн., а для дітей віком від 6 до 18 років максимальні виплати складатимуть 13090 грн.

 

Вплив на інші виплати.

 

Також підвищення розміру прожиткового мінімуму збільшує розмір допомоги по безробіттю; допомоги по вагітності та пологах; допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.

 

Зміна розмірів судового збору.

 

Однак є й «зворотній бік медалі» - подорожчання з 1 січня 2022 року звернення до суду за захистом порушених прав і свобод. Так, відповідно до процесуальних кодексів України при зверненні до суду із позовами, окремими процесуальними заявами, скаргами заявник повинен сплатити судовий збір. При цьому відповідно частини 1 статті 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Виходячи з того, що розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи не стане меншим за встановлений з 1 грудня 2021 року (2481 грн.), звернення до суду, наприклад, із позовною заявою про розірвання шлюбу, з 1 січня 2022 року буде коштувати вже 992,40 грн., замість 908 грн., тобто на 84,40 грн. дорожче.

 

В Україні почав діяти перший етап обмежень

на обіг пластикових пакетів

 

З 10 грудня 2021 року введено в дію Закон № 1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» (крім окремих норм).

Зокрема, у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів (окрім біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м'яса і продуктів із них, сипучих продуктів і льоду). До порушників цієї вимоги застосовуватимуться адміністративно-господарські санкції.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь