Як варто діяти у разі скоєння ДТП?

Дата: 14.02.2022 16:20
Кількість переглядів: 930

Фото без описуЩо робити у разі скоєння ДТП - розповів юрист Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Владислав Шаблій.

Першочергові дії у випадку настання ДТП:

1) негайно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди;

2) увімкнути аварійну сигналізацію та встановити знак аварійної зупинки;

3) не переміщати транспортний засіб і предмети, що мають причетність до пригоди;

4) надати першу медичну допомогу потерпілим, викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, а в разі відсутності такої можливості - звернутися по допомогу до присутніх та відправити потерпілих до закладу охорони здоров'я. Якщо ж не вдалося це зробити - потрібно відвезти потерпілого до найближчого лікувального закладу своїм транспортом, попередньо зафіксувавши розташування слідів пригоди, а також положення транспортного засобу після його зупинки. У лікувальному закладі треба повідомити своє прізвище та державний номерний знак транспортного засобу (з пред'явленням посвідчення водія або іншого документа, який посвідчує особу, реєстраційного документа на транспортний засіб) і повернутися на місце пригоди;

5) повідомити про дорожньо-транспортну пригоду орган чи уповноважений підрозділ Національної поліції, записати прізвища, адреси очевидців та, залишаючись на місці, очікувати на прибуття поліцейських;

6) зберегти сліди пригоди, огородити їх та організувати об'їзд місця пригоди;

7) до проведення медичного огляду не вживати без призначення медичного працівника алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, які входять до офіційно затвердженого складу аптечки).

Зазначається, що наведений порядок дій при настанні ДТП є не лише рекомендованим та необхідним, але й зобов'язує водія у разі причетності до дорожньо-транспортної пригоди, діяти саме так, адже такі дії закріплені у пункті 2.10. Правил дорожнього руху України.

При цьому варто зауважити, що у разі настання ДТП за участю транспортних засобів, зазначених у чинному договорі обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, за умови експлуатації їх особами, відповідальність яких застрахована, відсутності травмованих (загиблих) людей, а також за умови досягнення згоди водіїв таких транспортних засобів, щодо обставин скоєння ДТП, за відсутності у них ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, та у разі складення такими водіями спільного повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду відповідно до встановленого Моторним (транспортним) страховим бюро зразка, такі водії транспортних засобів, після складення ними повідомлення, не мають обов'язку повідомити про ДТП орган чи уповноважений підрозділ Національної поліції. У цьому випадку можна не записувати прізвища, адреси очевидців та не залишатися на місці очікувати прибуття поліцейських. Також водій звільняється від проведення медичного огляду на встановлення наявності або відсутності стану сп'яніння.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь