Найбільш поширені питання громадян, що надходять на телефонну «гарячу лінію»

Дата: 05.08.2022 16:00
Кількість переглядів: 182

Фото без описуУправлінням соціального захисту населення Волноваської районної державної адміністрації (далі – управління) здійснено аналіз питань, що надходять від громадян на телефонну «гарячу лінію». Наводимо відповіді на найпоширеніші запитання.

 

  1. Питання: В які терміни здійснюється фінансування державної допомоги, пільг та житлової субсидії?

Відповідь: Виплата державної допомоги, пільг та житлової субсидії і покриття витрат на їх доставку здійснюються за рахунок коштів державного бюджету. Законодавством визначено, що бюджетні кошти спрямовуються регіональним органам соціального захисту населення, які перераховують такі кошти структурним підрозділам з питань соціального захисту населення. Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення подають щомісяця: до 25 числа регіональним органам соціального захисту населення заявки щодо потреби в бюджетних коштах для виплати державної допомоги на наступний місяць; до 8 числа заявки щодо потреби в бюджетних коштах для виплати державної допомоги на поточний місяць. Регіональні органи соціального захисту населення узагальнюють отримані від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення заявки щодо потреби в бюджетних коштах для виплати державної допомоги та не пізніше ніж протягом двох робочих днів подають Міністерству соціальної політики України (далі - Мінсоцполітики) узагальнену заявку за встановленою ним формою в розрізі адміністративно-територіальних одиниць. Мінсоцполітики після надходження від регіональних органів соціального захисту населення узагальнених заявок не пізніше ніж протягом трьох робочих днів перераховує бюджетні кошти регіональним органам соціального захисту населення. Регіональні органи соціального захисту населення не пізніше ніж протягом наступного робочого дня перераховують бюджетні кошти на рахунки структурних підрозділів з питань соціального захисту населення. Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення протягом двох робочих днів перераховують бюджетні кошти на рахунки одержувачів, відкриті в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ “Укрпошта”.

Тобто, в кожній області та кожному районі дата виплати державної допомоги може дещо відрізнятися.

Звертаємо увагу, що у зв’язку із бойовими діями та неможливістю здійснити нарахування і виплату у Волноваському районі (зокрема, і у місті Вугледар) застосовується спеціальний механізм виплати субсидій, пільг та грошових допомог відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 215 «Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану»!

  1. Питання: Звернувся (-лася) в січні-лютому 2022 року із заявою та комплектом документів для призначення державної допомоги, але досі не отримав (-ла) виплату.

Відповідь: у зв’язку з початком активних бойових дій 24 лютого 2022 року сформована управлінням електронна база даних отримувачів державної допомоги не була передана до Центрального сховища Інформаційно-обчислювального центру Міністерства соціальної політики України, з 25 лютого поточного року відмінено доступ працівників управління до програмного комплексу автоматизованої системи обробки пенсій та допомог. Отже, для вирішення питання отримання державної допомоги громадянам рекомендовано звертатися до місцевих структурних підрозділів з питань соціального захисту населення за місцем перебування на неокупованій території України.

 

3. Питання: Чи потрібно переоформлювати виплати державної допомоги у разі закінчення її терміну призначення під час воєнного стану?

Відповідь: Ні. Постановою Кабінету Міністрів України від 07.03.2022№ 214 «Деякі питання надання державної соціальної допомоги та пільг на період введення воєнного стану» (зі змінами) установлено, що на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування строк виплати деяких видів державної допомоги продовжується. Державна допомога виплачується за повний місяць без звернення особи до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад міст обласного значення, районних у містах (у разі їх утворення) рад.

Види державної допомоги, на які поширюється вищезазначена норма законодавства:

  • державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям,
  • допомога на дітей одиноким матерям,
  • допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування,
  • допомога на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність,
  • щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею,
  • тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме,
  • щомісячна адресна допомога внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житловокомунальних послуг,
  • тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату
  • пільги, які було призначено раніше.

 

4. Питання: Чи припиняється виплата державної допомоги, якщо особою з інвалідністю чи дитиною з інвалідністю пропущено строк переогляду?

Відповідь: Ні. Постановою Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 214 «Деякі питання надання державної соціальної допомоги та пільг на період введення воєнного стану» (зі змінами) визначено, що у разі, коли отримувачами державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю пропущено строк переогляду допомоги, виплата таких видів допомоги не зупиняється на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування.

 

5. Питання: Як здійснюються виплати раніше призначеної державної допомоги під час воєнного стану?

Відповідь:

Постановою Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 215 «Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану» (зі змінами) передбачено, що нарахування та виплата грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану на території адміністративно-територіальних одиниць, де структурні підрозділи з питань соціального захисту населення не мають можливості забезпечити підготовку виплатних документів та проведення фінансування, проводиться Міністерством соціальної політики на підставі наявних в базах даних державного підприємства “Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики” даних щодо одержувачів грошових допомог, пільг та житлових субсидій.

Отож, виплату грошових допомог, пільг та житлових субсидій здійснює акціонерне товариство “Державний ощадний банк України” (далі - АТ “Ощадбанк”) шляхом перерахування коштів на банківський рахунок (за стандартом IBAN) в банку, в якому відкрито рахунок одержувача, або здійснення грошових переказів через міжнародну платіжну систему “MY TRANSFER” та акціонерне товариство комерційний банк “ПриватБанк”:

одержувачам, які отримували виплати через уповноважені банки, - АТ “Ощадбанк” переказує кошти на банківський рахунок (за стандартом IBAN) в банку, в якому відкрито рахунок одержувача;

одержувачам, які отримували виплати через відділення організації, що здійснює виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання, - виплати здійснюються грошовим переказом через міжнародну платіжну систему “MY TRANSFER”.

ВАЖЛИВО! Зарахування грошових допомог, пільг та житлових субсидій на банківські рахунки (за стандартом IBAN) банкам, в яких відкриті рахунки одержувачів, здійснюється за умови збігу інформації про банківський рахунок, відкритий на ім’я особи, прізвища, імені, по батькові (за наявності), реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності) та відсутності у банку даних про смерть особи, набрання законної сили рішенням суду про визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим.

 

6. Питання: Чому розмір щомісячної допомоги на дітей до 6-річного віку, які виховуються у багатодітних сім’ях, не змінився?

Відповідь: Через проведення активних бойових дій та відключенням доступу до автоматизованих програмних комплексів управління фізично не має змоги провести необхідні перерахунки щодо збільшення з 1 700 до 2 100 гривень розміру щомісячної допомоги на дітей до 6-річного віку, які виховуються у багатодітних сім’ях. Тому виплата проводиться у попередньо визначених розмірах. Після відновлення можливості доступу до програмного комплексу автоматизованої системи обробки пенсій та допомог управлінням будуть здійснені відповідні донарахування, а допомога буде виплачена в повному обсязі з урахуванням її підвищення, починаючи з 1 березня поточного року. Або ж, пропонуємо звертатися до місцевих структурних підрозділів з питань соціального захисту населення за місцем перебування на неокупованій території України для взяття на облік та проведення необхідних розрахунків.

 

7. Питання: Як відбувається призначення житлової субсидії під час воєнного стану?

Відповідь: Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 № 462 «Деякі питання надання пільг та житлових субсидій в умовах воєнного стану» домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2021-2022 років, житлову субсидію з травня 2022 року на наступний термін перепризначено автоматично, без необхідності особистого звернення громадян.

За посиланням https://subsidii.ioc.gov.ua/ громадяни можуть перевірити інформацію про призначення субсидії у Єдиному державному реєстрі отримувачів житлових субсидій. А саме, можна дізнатись, чи призначили сім’ї житлову субсидію; термін, на який призначено субсидію; розмір призначеної субсидії тощо.

 

8. Питання: Як отримати державну допомогу, житлову субсидію, якщо раніше виплата допомоги здійснювалася через поштові відділення?

Відповідь: Постановою № 215 встановлено, що виплату грошових допомог, пільг та житлових субсидій здійснює акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» (АТ «Ощадбанк») шляхом перерахування коштів на банківський рахунок (за стандартом IBAN) в банку, в якому відкрито рахунок одержувача, або здійснення грошових переказів через міжнародну платіжну систему “MY TRANSFER” та акціонерне товариство комерційний банк «ПриватБанк» (АТ КБ «ПриватБанк»).

У разі отримання допомоги через поштові відділення, одержувачі можуть отримати кошти у будь-якому відділенні АТ «Ощадбанк».

Враховуючи вищевикладене, за можливості, рекомендуємо звертатися з паспортом та довідкою з номером РНОКПП (індивідуальним податковим номером) до будь-якого відділення АТ «Ощадбанк».

Починаючи з виплат за травень 2022 року зробити це можна протягом 30 календарних днів з дати зарахування переказу (для отримання виплат за березень, квітень 2022 року передбачено 60 календарних днів).

Звертаємо увагу, що у разі неотримання грошових переказів в АТ «Ощадбанк» у визначений термін кошти спрямовуються Міністерством соціальної політики України АТ КБ «ПриватБанк» для зарахування їх на банківські рахунки одержувачів, відкриті в цьому банку. Якщо в одержувача немає відкритого рахунка в АТ КБ «ПриватБанк», кошти виплачуються одержувачам після укладення ними договору про відкриття банківського рахунка з банком шляхом їх зарахування на такий рахунок. Не зараховані одержувачам протягом 30 календарних днів з дати надходження на рахунок АТ КБ «ПриватБанк» кошти повертаються АТ КБ «ПриватБанк» Міністерству соціальної політики України.

 

9. Питання: Коли буде призначена житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, якщо документи для призначення були подані в січні – лютому поточного року?

Відповідь: Подані документи про призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива були розглянуті управлінням у лютому поточного року, але у зв’язку з початком активних бойових дій 24 лютого 2022 року та частковою окупацією Волноваського району сформована управлінням електронна база даних отримувачів житлової субсидії не була передана до Центрального сховища Інформаційно-обчислювального центру Міністерства соціальної політики України. Тому виплата житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива управлінням не здійснюється. Повідомляємо про можливість взяття на облік та оформлення допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам в порядку постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам».

 

10. Питання: Чи можна подати документи для призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива в населених пунктах Волноваського району, які не є окупованими?

Відповідь: Ні. Законодавством передбачено, що заяви з необхідними документами для призначення державної допомоги, пільг та житлової субсидії приймаються уповноваженими посадовими особами виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади та посадовими особами центру надання адміністративних послуг, які передають їх протягом трьох робочих днів з дати їх надходження відповідному структурному підрозділу з питань соціального захисту населення. Але у зв'язку з повномасштабним вторгненням Російської Федерації на територію України, веденням активних бойових дій на території Волноваського району прийом громадян з питань надання державної допомоги, пільг, житлової субсидії в територіальних громадах, які не є окупованими, не здійснюється. До того ж управління на даний час не має можливості здійснювати опрацювання таких заяв.

Тобто, для вирішення питання, зокрема, щодо призначення житлової субсидії при наявності статусу внутрішньо переміщеної особи, рекомендуємо звертатися до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради у разі виїзду з Волноваського району на території, які не перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) та де не ведуться активні бойові (воєнні) дії.

Отже, нагадуємо, що громадяни Волноваського району можуть отримати роз’яснення з питань соціального захисту, звернувшись на телефонну «гарячу лінію» управління за номерами:

093-702-46-30;

095-349-54-19 (Великоновосілківський підрозділ). 

«Гаряча лінія» працює з понеділка по четвер з 8-00 до 17-00, п’ятниця з   8-00 до 15-45.

Ми завжди раді Вам допомогти!

 


Коментарі:

Анонім
2022-08-09 15:24:59

Телефонувала. Надали дуже зрозумілі відповіді. Дякую.

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь