Інформація про стан виконання бюджету Вугледарської міської територіальної громади Донецької області за 2022 рік

Дата: 25.01.2023 11:38
Кількість переглядів: 311

Фото без опису

Інформація

про стан виконання бюджету Вугледарської міської територіальної громади Донецької області за 2022 рік

 

 

Відповідно до статті 77 Бюджетного кодексу України бюджет Вугледарської міської територіальної громади на 2022 рік затверджено наказом керівника міської військово-цивільної адміністрації від 24 грудня 2021 року №32/205-21 та викладено в новій редакції розпорядженням начальника міської військової адміністрації від 5 квітня 2022 року № 35/200-22/д.

Виконання бюджету територіальної громади до 24 лютого 2022 року та під час дії правового режиму воєнного стану здійснювалося військово–цивільною адміністрацією, а після утворення Указом Президента України від 30 березня № 188/2022 військовою адміністрацією відповідно до повноважень, наданих Законом України "Про правовий режим воєнного стану", з урахуванням повноважень, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану».

Протягом дії правового режиму воєнного стану видатки бюджету територіальної громади здійснювалися з урахуванням черговості платежів, встановленої постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 № 590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану».

За 2022 рік до загального фонду бюджету Вугледарської міської територіальної громади надійшло 74,2 млн грн власних та закріплених доходів, що на 114,0 млн. грн. менше у порівнянні з 2021 роком (виконання бюджету склало 39,5%).

Такий стан виконання дохідної частини бюджету Вугледарської міської територіальної громади в умовах збройної агресії російської федерації проти України пояснюється, в першу чергу, тим, що територія, наразі, знаходиться в районі проведення активних бойових дій, що зумовило знищення, пошкодження, призупинення діяльності, вимушену релокацію підприємств, які здійснювали свою діяльність на території громади, з подальшою перереєстрацією частини підприємств за межами регіону тощо, а також прийняттям на державному рівні законодавчих змін щодо запровадженням низки податкових пільг.

За 2022 рік до загального фонду бюджету міської територіальної громади надійшло 63,2 млн грн міжбюджетних трансфертів з державного бюджету.

Видаткова частина загального фонду бюджету міської територіальної громади з урахуванням видатків, що здійснюються за рахунок трансфертів з бюджетів інших рівнів, виконана в сумі 146,7 млн грн, з них на утримання бюджетних установ соціально-культурної сфери (заклади освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури та спорту, соціального захисту) та ОМС спрямовано 137,8 млн грн. В тому числі для виплати заробітної плати з нарахуваннями 132,0 млн. грн. і на оплату комунальних послуг та енергоносіїв 4,5 млн. грн.

Незважаючи на напружений стан виконання бюджету Вугледарської міської територіальної громади в умовах збройної агресії російської федерації проти України, забезпечено своєчасну та у повному обсязі виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери із нарахуваннями на неї по закладах, що фактично здійснювали свою діяльність, а також оплату простою (з урахуванням особливостей, внесених з цього питання до законодавчих та нормативно-правових актів в умовах дії правового режиму воєнного стану).

Крім того, згідно із законодавчо визначеними повноваженнями щодо залучення коштів місцевих бюджетів на виконання місцевих програм були передбачені кошти для впровадження повноважень місцевих органів влади в різних сферах діяльності, в тому числі з урахуванням впливу правового режиму воєнного стану.

Так, для забезпечення населення Вугледарської міської територіальної громади якісними комунальними послугами, на виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 років, підготовку до опалювального сезону 2022/2023 років в умовах активних бойових дій на території області, нестабільного постачання електричної енергії спрямовано 5,3 млн грн для надання фінансової підтримки комунальним підприємствам Вугледарської міської територіальної громади. За рахунок цих коштів забезпечена виплата заробітної плати працівникам цих підприємств та сплата податків.

На забезпечення соціальної підтримки цивільного населення в умовах правового режиму воєнного стану з бюджету Вугледарської міської територіальної громади використано 2,5 млн. грн. за рахунок  вільних залишків коштів освітньої субвенції станом на 01 січня 2022 року.

За рахунок коштів бюджету територіальної громади відповідно до Програм затверджених розпорядженнями начальника міської військової адміністрації (від 30.07.2022 №44/200-22/д «Про затвердження міської цільової програми «Забезпечення заходів у сфері державної безпеки України та ефективної діяльності Головного Управління Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях на 2022 рік»»; від 30.07.2022 №45/200-22/д «Про внесення змін до рішення міської ради від 20 листопада 2020 року №7/62-11 «Про затвердження міської цільової програми «Забезпечення мінімально достатнього рівня безпеки населення і території Вугледарської міської територіальної громади від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2021-2023 роки»»; від 18.08.2022 №50/200-22/д «Про затвердження міської цільової програми «Покращення матеріально-технічного стану органів Національної поліції України в умовах правового режиму воєнного стану на 2022 рік») з метою  посилення зміцнення обороноздатності держави в межах повноважень, наданих законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про правовий режим воєнного стану», «Про основи національного спротиву» та іншими, була надана підтримка державним органам, що наразі забезпечують відсіч збройній агресії російської федерації проти України на території області на загальну суму 200 тис.грн.

На заходи із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій, спрямовано 200 тис. грн., для придбання паливно-мастильних матеріалів.

У 2022 році організовано та здійснено роботу із безоплатного забезпечення деревиною паливною населення Вугледарської міської територіальної громади як такої, територія якої є прилеглою до зони проведення воєнних (бойових) дій, зокрема за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету на зазначені цілі витрачено 329,5 тис. грн.

 

Надання адміністративних послуг

 

Згідно з підпунктом 4 пункту «б» статті 27 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» відділом з питань видачі документів дозвільного характеру та надання адміністративних послуг (далі - відділ) здійснюється виконання делегованих повноважень органів виконавчої влади щодо організаційного забезпечення надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг.

Центр надання адміністративних послуг м. Вугледара створено згідно з рішенням Вугледарської міської ради від 24.12.2013/6-45-14 «Про створення Центру надання адміністративних послуг м.Вугледара».

До 24 лютого 2022 року свою діяльність Центр здійснював за принципом «єдиного вікна», тобто прийом документів та видача результатів послуг здійснювалися виключно через адміністраторів Центру.

Із початку року в Центрі мешканці громади та суб’єкти господарювання мали можливість отримати 191 адміністративних послуг, а саме:

адміністративні послуги структурних підрозділів міської ради та її виконавчих органів – 119 послуг;

адміністративні послуги територіальних органів виконавчої влади, інші державні органи – 72 послуги.

За січень-лютий 2022 року через адміністратора Центру прийнято 1820 звернень, надано 182 консультації суб`єктам звернення щодо адміністративних, соціальних та інших публічних послуг.

У зв’язку із проведенням активних бойових дій на території Вугледарської міської територіальної громади Центр надання адміністративних послуг м.Вугледара тимчасово не працює, адміністративні послуги не надаються, адміністратори евакуювалися у безпечні міста України.

Віддалене робоче місце адміністратора Степненського і Павлівського старостинських округів не функціонує у зв’язку з тимчасовою окупацією території старостинських округів і руйнуванням адмінбудівель старостатів.

Мобільний ЦНАП на базі автомобіля IVEСO (пересувне віддалене робоче місце адміністратора) тимчасово не працює на час дії воєнного стану, проведено евакуацію транспортного засобу у безпечне місце.

Враховуючи складну безпекову ситуацію, що склалася та території громади на сьогодні, відновити повноцінну роботу адміністраторів Центру і державних реєстраторів Вугледарської міської ради неможливо, в тому числі і в частині поновлення (отримання) доступів до єдиних та державних реєстрів/систем.

При цьому адміністратори Центру продовжують проводити консультаційно-інформаційну роботу по наданню адміністративних послуг та отриманню електронних державних послуг в телефонному режимі та приймати участь в онлайн вебінарах Міністерства цифрової трансформації України. За 2022 рік прийнято участь в 12 онлайн-вебінарах.

Також 2 працівника працюють у Центрах підтримки ВПО Волноваського району «Пліч-о-пліч» у м. Дніпро та м. Полтава.

Також поновлено сторінку центру у Facebook (http//www.facebook.com/groups/vugledarcnap), де розміщується актуальна інформація щодо адміністративних, соціальних та інших публічних послуг.

Житлово-комунальне господарство

 

Через повномасштабну військову агресію російської федерації проти України на території громади зруйновано або пошкоджено об’єкти:

житлового фонду:

м.Вугледар, с.Новоукраїнка, с.Пречистівка, с.Богоявленка – 505 житлових об’єктів, з них: 90 багатоповерхових житлових будинків, 415 приватних житлових будинків;

с.Павлівка, с.Микільське, с.Єгорівка, с.Петрівське, с.Степне, с.Солодке, с.Тарамчук, с.Березове, с.Шевченко* (тимчасово окуповані) – 1570 житлових об’єктів;

водопровідно-каналізаційного господарства:

м.Вугледар - руйнування машинного відділення КП "Водоканал" ВМТГ" (затоплення водопровідної насосної станції, резервуару,) зруйновано лабораторію, значні пошкодження зовнішніх та внутрішніх водопровідних та каналізаційних мереж, відсутність централізованого водопостачання та централізованого водовідведення;

с.Водяне - пошкоджено 2 свердловини, маються зруйновані мережі;

с.Богоявленка – пошкоджено 2 водонапірні башти, маються зруйновані мережі;

с.Павлівка* - пошкоджено каналізаційні очисні споруди, каналізаційну насосну станцію; пошкоджено 1 свердловину, 2 водонапірні башти, маються зруйновані водопровідні мережі;

с.Єгорівка* - пошкоджено 2 свердловини, 2 водонапірні башти, маються зруйновані мережі;

с.Петрівське* - пошкоджено 1 сердловину, маються зруйновані мережі;

с.Микільське*- пошкоджено каналізаційні очисні споруди, маються зруйновані мережі;

с. Новоукраїнка, с. Максимівка, с. Пречистівка, с. Богоявленка забезпечені водопостачанням.

 

теплового господарства:

міська котельня за адресою: 85670, Донецька обл., м.Вугледар, вул.13 Десантників, 15 пошкоджена, також пошкоджені міські теплові мережі;

в інших населених пунктах Вугледарської територіальної громади централізоване теплопостачання було відсутнє.

газопостачання - в 15 населених пунктах відсутнє газопостачання.

електропостачання – у м. Вугледар та с. Водяне відсутнє електропостачання,  с. Новоукраїнка, с. Максимівка, с. Пречистівка, с. Богоявленка забезпечені електропостачанням

(* с.Микільське, с.Єгорівка, с.Петрівське, с.Степне, с.Березове, с.Тарамчук, с.Солодке, з 15.11.22 с.Павлівка та с.Шевченко – тимчасово окуповані);

 

Освіта

 

У Вугледарській міській територіальній громаді 9 закладів загальної середньої освіти, 2 філії опорного закладу, 11 закладів дошкільної освіти та 2 дошкільних відділення, комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Вугледарської міської ради, Центр професійного розвитку педагогічних працівників.

На даний момент у зв’язку з евакуацією на території громади залишилося 50 дітей.

На початок 2022 року у Вугледарській міській територіальній громаді функціонувало 11 закладів дошкільної освіти та 2 дошкільних відділення, де виховувалося 654 дитини.

У закладах дошкільної освіти освітній процес забезпечували 114 педагогічних працівників.

На даний час 6 дошкільних закладів та 1 дошкільний підрозділ знаходяться на тимчасово окупованій території. П’ять ЗДО і 1 дошкільний підрозділ – в зоні інтенсивних бойових дій.

Освітній процес в них призупинено до особливого розпорядження.

У 2022-2023 навчальному році освітні послуги надають 5 закладів загальної середньої освіти та Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Вугледарської міської ради за дистанційною формою освіти.

У всіх інших закладах освіти розпорядженням начальника міської військової адміністрації від 30.08.2022 № 60/200-22/д «Про організацію діяльності закладів освіти Вугледарської міської територіальної громади у 2022-2023 навчальному році» освітня діяльність призупинена у зв’язку з веденням активних бойових дій чи знаходженням їх на тимчасово не підконтрольній Україні території та евакуацією учасників освітнього процесу за межі громади.

У п’яти закладах загальної середньої освіти здобувають освіту у 66 класах 1168 учнів за дистанційною формою навчання. У Вугледарській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 2 функціонують 2 класи із заочною формою навчання, в яких отримують освіту 18 учнів.

Середня наповнюваність закладів загальної середньої освіти громади у 2022-2023 навчальному році складає 251,0 учень на один заклад: місто Вугледар – 348,7; сільські школи – 103,0.

Середня наповнюваність класів у закладах загальної середньої освіти громади - 19,1 учні: місто Вугледар – 23,9; сільські школи – 9,4.

У 2022-2023 навчальному році у закладах загальної середньої освіти навчаються 30 школярів з особливими освітніми потребами (2,6 % від загальної кількості учнів). З них 13 учнів навчаються в 7 інклюзивних класах (43.3 %), 17 дітей навчаються індивідуально (56.7 %).

Протягом 2022 року продовжувала функціонувати комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Вугледарської міської ради. Станом на 01.01.2022 року ІРЦ здійснював супровід 228 дітей. З 01.09.2022 року кількість їх становить 212. Частина дітей з ООП перейшла під супровід фахівців за місцем фактичного проживання.

На території громади, підконтрольній Україні, залишилося 30 школярів. Усі вони навчаються дистанційно з використанням різних інструментів онлайн навчання: Zoom, Google Classroom, Skype, Viber тощо. Вони забезпечені шкільними підручниками. На зв'язок виходять при наявності світла та інтернету. Крім того, у закладах освіти громади навчаються 82 дитини, які опинилися на території, тимчасово не підконтрольній Україні. Їм надаються консультації. Деякі з них перейшли на сімейну форму навчання, деякі продовжують навчання онлайн. Саме для них у Вугледарській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 2 створено класи із заочною формою навчання та екстернат.

Освітні консультативні пункти на території громади не створювались, оскільки усі населені пункти знаходяться у зоні активних бойових дій.

У кожному освітньому закладі громади продовжує діяти соціально-психологічна служба.

Впродовж 2022 року працівники психологічної служби закладів загальної середньої освіти здійснювали психолого-педагогічний супровід усіх учасників освітнього процесу, надавали повсякденну психологічну допомогу та емоційну підтримку. Зокрема, з педагогами та батьками проводилися просвітницькі бесіди та індивідуальні консультації з питань збереження та підвищення мотивації до навчання у школярів.

Працювала міська школа «Альтернативне врегулювання суперечок: базові навички». У трьох школах громади створено Шкільні служби порозуміння. З метою профілактики психічних та поведінкових розладів, психоемоційного перевантаження у дітей та підлітків працює міська школа педагогів «Діти та війна: навчання технік зцілення».

Усього евакуйовано 1056 учнів (90,4% від загальної кількості). З них 715 учнів (68 %) евакуйовані у більш безпечні регіони України, 341 учнів знаходяться за кордоном (32%).

Матеріально-технічні цінності закладів освіти евакуйовано частково. Це в основному мультимедійне та комп’ютерне обладнання, лабораторії SТЕМ, обладнання навчальних кабінетів і кабінетів НУШ.

Всі заклади освіти Вугледарської міської територіальної громади зазнали значних пошкоджень. На даний час здійснити обстеження, скласти акти пошкоджень та оцінки збитків неможливо у зв’зку з активними бойовими діями на території Вугледарської міської територіальної громади.

Керівниками освітніх закладів за місцем фактичного проживання повідомлено про факти руйнування  підпорядкованих їм закладів освіти органи внутрішніх справ. За їхніми заявами внесено відомості до ЄРДР.

 

Соціальний захист населення

 

До основних функцій та завдань Вугледарського міського управління соціального захисту населення належить надання соціальних послуг на території громади, які в умовах воєнного стану надаються екстрено (кризово). Основні послуги, які отримували мешканці протягом року це: інформування, психологічна допомога, юридична допомога, сприяння в оформленні/ відновленні документів, у т.ч. для призначення соціальних виплат, гуманітарна допомога, догляд вдома, соціальна адаптація, натуральна допомога, соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають в складних життєвих обставинах.

Внаслідок збройної агресії російської федерації використання бюджетних коштів Вугледарського міського УСЗН у звітному періоді здійснювалось з урахуванням особливостей відповідно до постанови Кабінету Міністрів Україні від 07 березня 2022 року №215 «Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану». Через активні бойові дії на території міста, Управління з березня 2022 року не здійснює нарахування та виплати будь яких видів допомог, у зв’язку із знищенням інформаційних баз даних та особових справ отримувачів. Внаслідок чого місцеві програми 100 % не реалізовано.

Протягом 2022 року проводилася широка інформаційно-роз’яснювальна робота з питань соціального захисту населення з мешканцями громади особисто керівництвом при евакуації та наданні гуманітарної допомоги, через соціальні мережі, сторінки Вугледарської ВА, та через телефон гарячої лінії управління соціального захисту населення.

Слід зазначити, що на постійному контролі була робота по взаємодії з приймаючими областями щодо створення гуманітарних штабів з прийому населення Вугледарської міської територіальної громади, зокрема з Кіровоградською та Тернопільською областями. Евакуйоване населення склало майже 80% від загальної кількості, а по місту взагалі 95%.

Протягом року до гуманітарної допомоги долучились 18 організацій:

Донецька обласна державна адміністрація та Волноваська районна державна адміністрація, Установа Агенція розвитку Вугледара, ГО Територія сталого розвитку", Фонд Ріната Ахметова "Порятунок життя", NRC (Норвезька рада у справах біженців), "Співдія хаб-Донецька область", Офіс Президента України, Церква «Віфлеєм» м. Курахове, ВГО "#Все буде добре", ГО «Тарілка», БО "Людина в біді", Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, "World central kitchen", МННМГО "Лікарі без кордонів", ГО "Центр екологічних ініціатив  "Екодія", ГО "Якість життя", 53 ОМБр, Червоний хрест.

Вугледарською МВА разом із представниками міжнародного комітету Червоного хреста організовано та проведено видачу фінансової допомоги вразливим верстам населення Вугледарської територіальної громади. Так фінансову допомогу від міжнародного комітету Червоного хреста отримали 270 родин по 25 тис.грн. кожна, на загальну суму  6 750 тис. грн.

З першого дня вторгнення російської федерації, Вугледарська міська територіальна громада, не була безпечним місцем для розміщення внутрішньо переміщених осіб, тому не отримувала компенсацій за спожиті комунальні послуги під час розміщення внутрішньо переміщених осіб у будівлях (приміщеннях) об’єктів державної, комунальної та приватної власності у період воєнного стану, що надавались відповідно до постанови Кабінету Міністрів України  від 11 березня 2022 року № 261 «Про затвердження Порядку та умов надання компенсації за спожиті комунальні послуги під час розміщення внутрішньо переміщених осіб у будівлях (приміщеннях) об’єктів державної, комунальної та приватної власності у період воєнного стану».

 

Фізична культура та спорт

 

Фінансування у 2022 році установ і закладів фізичної культури та спорту громади склало:

ДЮСШ - 3590700,00грн.,

КЗ «Спорт для всіх» - 29700,00 грн.

У 2022 році спортсмени громади не приймали участі на всеукраїнських і міжнародних змаганнях, стипендії і винагороди спортсменам не виплачувались.

Культура

 

Мережа закладів культури на 01.01.2023 року складає 25 закладів, а саме:

- 12 клубних закладів, (2 міських культурних центра і 10 сільських будинків культури),

- 2 міські бібліотеки і 9 сільських бібліотек –філій,

- початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад (ПСМНЗ) - школа мистецтв м .Вугледара, 

- музей історії села Микільське.

Школа мистецтв, заклад позашкільної мистецької освіти, працює з 01 вересня 2022 року у дистанційному режимі. Контингент школи складає 110 учнів. Педагогічну діяльність ведуть 12 викладачів. (художнє, театральне, циркове відділення, класи вокального співу, гри на фортепіано, гітари, скрипки, акордеону).

Протягом року закладами культури в режимі офлайн і онлайн проведено 425 різноманітних заходів, які відвідали 12 667 осіб. Відновилась робота 29 творчих колективів, в яких займаються 245 особи. Серед них три із званням «народний» і два із званням «зразковий».

Творчі колективи активно приймали участь у патріотичних акціях, конкурсах і фестивалях різного рівня: обласних - 16, всеукраїнських – 3, міжнародних – 10. Мають перемоги і нагороди.

На сьогоднішній день, навіть в умовах воєнного стану, Вугледарським міським відділом культури і туризму вжито всі необхідні заходи з організації робочого процесу на підконтрольних територіях в межах громади. Ведеться щотижневий збір інформації про стан об’єктів культурної спадщини, продовжується розвиток державної політики у сфері культури тощо.

 

Охорона здоров’я

 

КНП «ЛПУ ЦМЛ Вугледарської міської ради»

У 2022 році закладом укладено договори з Національною службою здоров’я України за наступними пакетами:

4 стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій;

9 профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах;

35 ведення вагітності в амбулаторних умовах;

21 діагностика, лікування та супровід осіб із вірусом імунодефіциту людини (та підозрою на ВІЛ);

34 стоматологічна допомога дорослим та дітям;

26 медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-рухового апарату;

27 Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням нервової системи.

За бюджетною програмою 0212010 "Багатопрофільна стаціонарна медична допомога» (комунальні послуги та енергоносії) на 2022 рік затверджено кошти у сумі 3051600 грн., фактично використано - 389122,91 грн.

За бюджетною програмою 0212152 "Підтримка комунального некомерційного підприємства "Лікувально-профілактична установа Центральна міська лікарня Вугледарської міської ради" на 2022 рік затверджено кошти у сумі 580000 грн., фактично використано – 78013,69 грн. (пільгові пенсії).

 

КНП «ЦПМСД Вугледарської міської ради»

У 2022 році закладом укладено договори з Національною службою здоров’я України за наступними пакетами:

«Первинна медична допомога»;

«Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги»;

«Вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS- COV -2».

Видатки у 2022 році по КНП «ЦПМСД Вугледарської міської ради» за рахунок коштів місцевого бюджету склали 241796 грн.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь