“Найважливіше для нас – це наш особовий склад”. Бригада “Азов” набирає добровольців для наступу

Дата: 20.02.2023 13:41
Кількість переглядів: 211

Азов” бив, б’є і буде бити російських окупантів. Відтепер мова йде про бригаду наступу “Азов”.

Легендарний окремий загін спеціального призначення “Азов” вписав своє ім’я у світову воєнну історію під час оборони Маріуполя. Тоді “азовцям” вдалося консолідувати зусилля різних підрозділів Сил оборони України, відтягнути на себе та перемолоти величезні ресурси російських окупантів. Нині “Азов” перетворюється на штурмову бригаду у складі Національної гвардії України. Наразі “Азовці” проводять масову рекрутингову кампанію — набирають добровольців, які прагнуть незабаром взяти участь у наступальних діях.

“Бойовий кістяк бригади “Азов” — підрозділ окремий загін спеціального призначення “Азов”, який був створений ще на початку 2015 року, а до цього він був батальйоном міліції Міністерства внутрішніх справ. Командуванням держави було прийняте рішення з формування бригад, які будуть виконувати наступальні задачі зі звільнення нашої окупованої української території. Бригада “Азов” — це одна з бригад, які формуються, але, по факту, вони збільшуються, з окремого загону спеціального призначення до бригади. Командування окремого загону спеціального призначення стає командуванням 12 бригади. Всі військовослужбовці, які були у 12 бригаді, за бажанням, вони залишаються, звичайно. Вони є професіоналами своєї справи, вони є спеціалістами, які нам дуже потрібні зараз, і вони просто стають “азовцями”, — пояснює т.в.о. командира бригади “Азов” Богдан Кротевич, позивний “Тавр”.


Гвардійці ще весною 2022 року подбали про те, щоб справа “Азову” не згасла під ракетами, авіаударами та обстрілами з корабельної артилерії в оточеному Маріуполі. З літа почалось також відновлення 12-тої бригади Нацгвардії.

“Коли ми були на “Азовсталі”, було прийнято рішення командиром ОЗСП “Азов” підполковником Денисом Прокопенком з формування деблокадних, на той момент сил, в Запоріжжі. Ми почали їх формувати на початку квітня 2022 року, сформували близько батальйонно-тактичної групи. Десь приблизно в той самий час майор Микита Надточій отримав поранення. Він був на той момент командиром другого батальйону оперативного призначення. Внаслідок чого був евакуйований гелікоптером з Маріуполя на підконтрольну Україні територію. Відразу ж, як зміг, став у стрій і очолив всі ті сили, які, по факту, стали кістяком “Азову”, який був на підконтрольній Україні території. Ще у квітні ми відправили спочатку роту, а потім вже батальйонно-тактичну групу на південний напрямок. Можна сказати, що на Запорізький напрямок. Вони виконують бойові завдання на першій лінії, просуваються, знищують ворога. Таким чином це є “обкатка” особового складу,” — пояснює “Тавр”.


“Приблизно 50 військовослужбовців було евакуйовано. Всі ці люди розуміли, наскільки важливо зараз якомога швидше відновитись. Бо в той момент ще йшли бої за Маріуполь. Ми розуміли, що хоч поранення – це доволі така серйозна річ, але нашим побратимам набагато гірше. Вони знаходяться у повному оточенні, 24/7 вели бойові дії. Чим більше бійців, які були підготовлені, які пережили бої за Маріуполь і поранення, ставало до строю, тим більш ставало легше. Адже, люди, які були зібрані на деблокаду, – це в основній своїй масі – нові люди. Тобто, це або мобілізовані, або військовослужбовці інших частин Збройних сил України або Національної гвардії. Хтось з бойовим досвідом, хтось взагалі з нуля”— розповів командир батальйону у складі бригади “Азов” Микита Надточій “Раз-два”.


 

“На момент прибуття частина нараховувала приблизно 97 осіб. Була проведена певна робота щодо концентрації відповідальних фахівців. Збирали людей по всій Україні. На ряду з тим, ми проводили комплектацію особовим складом. Був план відновлення боєздатності на поповнення санітарних втрат. Тобто це два підрозділи, які знаходились в нашому розпорядженні, це дві резервні роти. Це резервна рота ядра частини й резервна рота ОЗСП “Азов”. Бригада “Азов” — це буде самодостатня військова одиниця. Тобто, куди будуть входити оперативні батальйони, артилерійський підрозділ, підрозділи розвідки і підрозділи забезпечення. Бригада може висуватися в район проведення бойових дій, сама себе забезпечувати й бути автономною одиницею”, — додав т.в.о. командира 12 бригади НГУ у 2022 році Андрій Галущак.


У рамках рекрутингової кампанії обробляють тисячі заявок кандидатів.

“Є сайт Міністерства внутрішніх справ “Гвардія наступу”, де можна подати анкету, і обрати собі ту бригаду, у яку ти хочеш вступати. У перший день було подано приблизно 1200 заявок, саме на бригаду “Азов”. На другий — більше ніж 400. І так далі. Ці заявки пересилаються на безпосередньо рекрутинговий центр бригади “Азов”. Їх обробляють, зв’язуються з людьми, призначається час на співбесіди, де вони подають документи на оформлення. Потім вони відправляються на полігон, де інструктори, саме ті, які були на “Азовсталі”, дехто після поранення або евакуйований, дехто пройшов, навіть, через полон, вони вже в строю, вони навчають весь особовий склад, як вижити в надскладних умовах. Вони це вміють,” — ділиться “Тавр”. Він також пояснює, як відбуватиметься підготовка особового складу. — “Основний ресурс – це людський. Наша задача, задача сержантів інструкторів-азовців, протягом п’яти тижнів підготувати весь особовий склад таким чином, щоб вони могли виконувати бойові задачі навіть тими засобами, які є. Фізичні показники, тактичні, і так далі, інструктора всьому навчать. Базовий курс бойової підготовки, який ми проводимо, основне там, це сила духу і розуміння, для чого ти прийшов. Якщо ти цього не розумієш ти його не пройдеш. Якщо ти це розумієш, то все це дуже-дуже легко тобі дасться. Але головне розуміння людини, що вона готова воювати, готова захищати й готова звільняти Україну”.

Бригади наступу формуються за принципом концентрації людей зі спільними цінностями.

“Азов”, мною особисто та й багатьма офіцерами, завжди сприймався як велика така сім’я, військове братерство”, — підкреслив “Раз-два”.

“Ми всі об’єднані тим, що ми хочемо звільняти українські території, ми не плануємо відсиджуватись десь в тилу. Найважливіше для нас — це наш особовий склад, який нищив, нищить, і буде нищити ворогів. І ми не можемо собі дозволити використовувати тактику противника “закидання”, так би мовити, “м’ясом”. І тому ми підходимо саме до планування військових операцій таким чином, щоб виконати задачу, і зберегти максимальну кількість життя та здоров’я особового складу. Такі принципи. Їх дотримується командир “Азову” підполковник Денис Прокопенко і весь керівний склад “Азову”. Ти повинен хвилюватися, в першу чергу, не за себе, а за свого побратима, а він буде хвилюватися за тебе”, — розповідає “Тавр”.

Нагадаємо, військовослужбовці Національної гвардії є питомою складовою Сил Оборони України, вони професійно нищать російських загарбників на всіх рубежах і напрямках, де ведуться бої за волю та суверенітет українських земель.

Ставай до лав бригади НГУ «Азов»!

Звільняй українську землю від окупантів разом з нами!

Для вступу телефонуй за єдиним номером рекрутингового центру «Азову»: +38 073 033 4308

Або заповнюй анкету (https://forms.gle/9AoLRbF1w8E6kLcq8).


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь