Зміни щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги

Дата: 15.08.2023 17:24
Кількість переглядів: 133

Фото без опису

3 серпня 2023 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги".

Відтепер формулювання «правова допомога» замінено формулюванням «правнича допомога».

 

Зазначеним законом запроваджено низку змін, які спрощують доступ до безоплатної правничої допомоги, що робить її більш доступною для людей, які раніше не мали до неї доступу, в тому числі, громадянам України, які потребують правничої допомоги, але не можуть дозволити собі її оплатити.

Безоплатна первинна правнича допомога - вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи та обов’язки, порядок їх реалізації та виконання, відновлення прав у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Так первинна правнича допомога включає в себе консультації та роз'яснення з правових питань, допомогу в складанні не процесуальних документів.

 Перелік категорій осіб, які мають право на безоплатну правничу допомогу розширено. До зазначеного переліку  включені: діти, недієздатні особи, особи з обмеженою дієздатністю, особи, які постраждали від торгівлі людьми.

Тепер діти, недієздатні особи та особи з обмеженою дієздатністю тепер можуть самостійно звертатися за первинною правничою допомогою, тоді як до запровадження зазначених змін  звертатися за нею від імені неповнолітніх мали право лише особи, які досягли повноліття, або їхні законні представники - батьки, усиновлювачі, опікуни, піклувальники.

Згідно Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» звернення про надання одного з видів правничих послуг, передбачених частиною другою статті 7 цього Закону, що стосуються дітей, надсилаються або подаються ними особисто чи їх законними представниками, патронатними вихователями.

Та звернення про надання одного з видів правничих послуг, передбачених частиною другою статті 7 цього Закону, що стосуються осіб, визнаних судом недієздатними або дієздатність яких обмежена судом, надсилаються або подаються ними особисто, їх опікунами чи піклувальниками. Особи, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, можуть звертатися за отриманням безоплатної первинної правничої допомоги особисто лише щодо питань, звернення до суду з яких їм дозволено.

Також, змінами передбачено право дітей, недієздатних осіб та осіб з обмеженою дієздатністю на безоплатну вторинну правничу допомогу з питань, які можуть бути оскаржені в судовому порядку.

А саме, звернення про надання безоплатної вторинної правничої допомоги, що стосуються дітей, подаються їх законними представниками, патронатними вихователями, а щодо питань, звернення з якими до суду дозволяється з 14 років, - особисто дітьми, які досягли 14 років, або їх законними представниками, патронатними вихователями за місцем фактичного проживання дитини або її законних представників, патронатних вихователів незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування особи.

Звернення про надання одного з видів правничих послуг, передбачених частиною другою статті 13 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», що стосуються осіб, визнаних судом недієздатними або дієздатність яких обмежена судом, подаються їх опікунами або піклувальниками, а щодо питань, звернення з якими до суду дозволяється недієздатним особам або особам, дієздатність яких обмежена, - також особисто такими особами або їх опікунами чи піклувальниками за місцем їх фактичного проживання незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування особи.

Право на безкоштовну вторинну правничу допомогу надано і для осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Тепер ці особи мають право звертатися за правничою допомогою з питань, пов'язаних із захистом їхніх прав, визначених Законом України "Про протидію торгівлі людьми", та отримувати такі правові послуги, як представництво інтересів у судах та складання документів процесуального характеру.

Правнича допомога стає все більш доступною для тих, хто її потребує.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь