Програми та послуги служби зайнятості для внутрішньо переміщених осіб

Дата: 29.01.2024 10:10
Кількість переглядів: 108

Фото без описуДержавна служба зайнятості пропонує ряд сервісів та послуг, спрямованих на сприяння у працевлаштуванні переселенців на новому місці. Це, зокрема - підбір роботи, започаткування власної справи, отримання ваучера на навчання тощо. Роботодавці теж можуть скористатися програмами отримання компенсацій за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (далі - ВПО).

Тож далі — про послуги та програми служби зайнятості для переселенців більш детально.

 

Послуги з працевлаштування

Фахівці служби зайнятості здійснюють індивідуальний підбір вакансій для кожної людини з урахуванням отриманої освіти, професійного досвіду та побажань до майбутнього робочого місця. Все, що необхідно зробити внутрішньому переселенцю – це звернутися до найближчого центру зайнятості https://t1p.de/2u2np або зареєструватися як безробітний через Портал Дія.

Допомога по безробіттю призначається з наступного дня після надання людині відповідного статусу. Поки діє воєнний стан тривалість допомоги не може перевищувати 90 календарних днів. Втім особи передпенсійного віку (за рік до настання права на пенсію) можуть розраховувати на виплату такої допомоги до 360 календарних днів.

Розмір виплат по безробіттю призначається індивідуально для кожної людини. Але під час дії воєнного стану максимальна сума допомоги не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року. У 2024 році – це 7100 грн.

Професійне навчання

Аби досягти успіху в пошуках роботи потрібно постійно навчатися, адже умови, що змінюються, вимагають сучасних знань і навичок. Служба зайнятості може в цьому допомогти. Для безробітних таке навчання безоплатне, воно здійснюється за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Після успішного завершення навчання слухачам видається документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації. Опанувати нову професію можна на замовлення роботодавця або для самозайнятості, тобто коли людина планує стати підприємцем.

Іншою можливістю здобуття нових навичок є отримання ваучера на навчання.

Він видається за затвердженим Мінекономіки переліком із 124 професій та спеціальностей. Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на сьогодні це більше 30 тис. грн.).

Ваучер надається людям певних категорій, зокрема й ВПО, які не зареєстровані як безробітні, мають професійно-технічну чи вищу освіту. Заявку на отримання ваучера можна подати онлайн, вона буде опрацьована фахівцями служби зайнятості протягом 3 робочих днів.

У рамках реалізації урядового проєкту «єРобота» служба зайнятості супроводжує дві грантові програми, якими можуть скористатись і ВПО:

Державні грантові програми

За грантовою програмою «Власна справа» на започаткування або розвиток вже діючого бізнесу можна отримати мікрогрант у розмірі від 50 до 250 тис. грн., за умови створення нових робочих місць.

На ще одну грантову програму «Грант для ветеранів та їх подружжя» можуть подаватися учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни або члени їх сімей. У рамках цієї програми можна розраховувати на такі грантові суми:

до 250 тис. грн – за умови створення одного робочого місця;

від 250 до 500 тис. грн – за умови створення двох робочих місць;

від 500 до 1 млн. грн може отримати учасник бойових дій або особа з інвалідністю внаслідок війни, зареєстрований як фізична особа-підприємець протягом 36 місяців до дати подачі документів, за умови створення чотирьох нових робочих місць (передбачено співфінансування - 70/30).

Подати заяву на участь у грантових програмах разом із бізнес-планом можна через Портал Дія.

Надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування ВПО.

Служба зайнятості реалізує дві програми надання компенсацій роботодавцям: за працевлаштування ВПО та за працевлаштування ВПО під час дії воєнного стану.

За цими програмами з початку активних бойових дій Донецька обласна служба зайнятості вже допомогла понад 950 ВПО знайти роботу на новому місці.

Зауважимо, що з 1 січня цього року розмір компенсацій за програмою працевлаштування ВПО під час дії воєнного стану підвищено до 7 100 грн на місяць, а з квітня компенсація становитиме 8 000 грн на місяць. Також збільшено тривалість виплати такої допомоги – з двох до трьох місяців, а за працевлаштування ВПО, які мають інвалідність, роботодавець зможе отримувати компенсацію шість місяців.

У разі виникнення питань пропонуємо звернутися до консультантів call-центру Донецького обласного центру зайнятості за телефоном: 0-800-33-61-67.

За інформацією Донецького обласного центру зайнятості


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь