21 лютого - Міжнародний день рідної мови!

Дата: 21.02.2024 09:49
Кількість переглядів: 39

Фото без описуЦе свято, яке не лише нагадує про культурне розмаїття і багатомовність світу, а й про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні.

Міжнародний день рідної мови започаткували у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Однак, початок цьому святу дали трагічні події. 21 лютого 1952 року в Бангладеші (Східний Пакистан) влада жорстоко придушила мітингувальників, які протестували проти заборони на використання в країні своєї рідної бенгальської мови.

Варто підкреслити, що боротьба за збереження та утвердження української мови також має свою тривалу історію, яка вийшла на принципово новий рівень після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Нині українська мова для кожної людини є не лише важливим елементом культурної свідомості, а й маркером розпізнання «свій – чужий». Вона ввібрала в себе весь досвід та традиції попередніх поколінь. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

Саме мова – наша найсильніша зброя, і, водночас наш найдорожчий скарб. З гідністю і шаною ми маємо усвідомлювати велику вагу рідного слова та особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім. Адже як казав Олесь Гончар: «Мова – це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекатимемо її».


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь