Відбувся вебінар на тему: «Інформування про заходи з профілактики отруєння бджіл та деякі питання у сфері бджільництва».

Дата: 28.03.2024 10:48
Кількість переглядів: 39

Фото без описуЗа сприяння Мінагрополітики та за підтримки Всеукраїнської асоціації громад 29 лютого 2024 року відбувся вебінар на тему: «Інформування про заходи з профілактики отруєння бджіл та деякі питання у сфері бджільництва».

 

Для сприятливих умов розвитку бджільництва, на початку проведення весняно-польових робіт та здійснення перевезення (кочівлі) пасік традиційно проводяться наради, інформаційні кампанії за участі агровиробників, пасічників, громадських організацій галузі бджільництва, фахівців Держпродспоживслужби для обговорення алгоритму попередження та недопущення випадків масового отруєння бджіл.

Вітчизняне бджільництво внаслідок військової агресії російської федерації проти України зазнало значних втрат, тому важливо організувати максимально ефективну комунікацію та взаєморозуміння між агровиробниками та пасічниками, щоб забезпечити виробництво усіх видів сільськогосподарської продукції.

Розглянуто презентацію «Про заходи з упередження отруєння бджіл засобами захисту рослин» та визначені обов’язки агровиробників, пасічників та органів місцевого самоврядування.

Для аграріїв – це не використовувати фальсифіковані пестициди та агрохімікати та дотримуватись усіх норм застосування засобів захисту рослин, враховуючи їх ступінь небезпеки для бджіл.

За три доби повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин та мати в наявності допуск (посвідчення) на право використовувати пестициди й агрохімікати.

Усі роботи з засобами захисту рослин слід проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках за швидкості вітру до 4 м/с.

Для пасічників - зареєструвати пасіку, отримати ветеринарно-санітарний паспорт пасіки. У разі повідомлення щодо проведення робіт по обробітку полів засобами захисту рослин ізолювати бджіл у вуликах або вивезти пасіку в безпечне місце.

Інформувати органи місцевого самоврядування про перевезення (кочівлю) пасіки. Якщо такі перевезення припадають на комендантську годину, обов’язково узгоджувати дії з військовою адміністрацією та поліцією.

Повідомити органи місцевого самоврядування про: місце запланованого розташування пасіки; час та дату запланованого прибуття та виїзду; кількість бджолиних сімей під час перевезення (кочівлі) пасіки; свою контактну інформацію (номер телефону, адресу електронної пошти).

Органи місцевого самоврядування щороку до 1️⃣ березня проводять роботу щодо оновлення складу постійно діючої Комісії із встановлення факту отруєння бджіл, до складу якої входять представники Держпродспоживслужби, органів місцевого самоврядування та Нацполіції.

Здійснюють реєстрацію пасік та ведуть Журнал обліку пасік, в якому щорічно проводять актуалізацію даних згідно даних весняної диспансеризації бджолосімей, яка проводиться до 1️⃣5️⃣ травня кожного року.

Бджолярами було запропоновано передбачити виділення коштів з державного бюджету на цільову програму для Держпродспоживслужби за напрямком «Оплата вартості лабораторних досліджень по факту отруєння бджіл».

▶️ Із презентаційними матеріалами «Про заходи з упередження отруєння бджіл засобами захисту рослин» можна ознайомитися за посиланням:

https://agro.dn.gov.ua/downloads/2024/02/Bdzholy.pdf

▶️ Із вебінаром на тему: «Інформування про заходи з профілактики отруєння бджіл та деякі питання у сфері бджільництва» можна ознайомитися за посиланням:

https://youtube.com/live/J16KHY1G5yM


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь